Wordpress

Wordpress SEO

WordPress, ilgilenenlerin çalışmalarını kolaylaştırmak adına SEO’nun en iyi özelliklerine uyum sağlayan sayısız özellik barındıran bir platformdur. Web sitelerinin arama motorunda ilk sıralara çıkmasını istendiğinde mutlaka WordPress SEO nasıl yapılır, teknikleriyle bilinmelidir.

WordPress altyapılı web sitelerinde arama motorlarının optimizasyonunu sağlamak kolay bir iş değildir. Optimizasyon sürecine nereden başlanacağının bulunması bile zor olabilir. Anahtar kelimelerin araştırılmasına mı, sayfanın hızına mı ya da tamamen başka bir yere mi odaklanılmalı gibi konular araştırma esnasında kafaları karıştırabilir.

İşte hazırladığımız bu rehberde, siteleri optimize etmek ve üst sıralara çıkarmak için izlenmesi gereken ipuçları ve öğrenilmesi gereken en detaylı bilgiler yer alıyor.

WordPress Nedir?

Bir web sitesi oluşturma, yönetme ve yayınlama için kullanılan içerik yönetim sistemlerinden biri de WordPress olmaktadır. İnternet üzerindeki web sitelerinin %40’ından fazlası WordPress üzerinden hazırlanmıştır. Aynı zamanda kişisel blog, çevrim içi dizin ve e-ticaret mağazası gibi çeşitli mecralara da destek sağlar.

WordPress başlangıç aşamasında oldukça az kodlama bilgisi gerektirdiği için yeni başlayanlar için çok uygundur. Bu sayede oldukça popüler olmuştur. Bunun dışında WordPress’in önemli özellikler şöyle sıralanabilir:

  • Kullanımı basittir.
  • Uyarlanabilir ve esnek bir sisteme sahiptir.
  • Açık kaynaklı olması sayesinde kişiler problem yaşadıklarında hızlı bir şekilde çözüm bulabilirler.

Tüm bu özelliklerine rağmen WordPress herkese uygun olmayabilir. Kişilerin bireysel ihtiyaçlarına göre daha uygun olabilecek başka içerik yönetim sistemleri de bulunabilir.

WordPress’in eksik olduğu konular; sık güncelleme, olası güvenlik açığı ve ısmarlama tema kullanabilmek için öğrenme süreci gerekli olmasıdır. Fakat WordPress tüm kullanıcılar için en güçlü platformların başında gelir. Bununla birlikle SEO konusundaki başarısı kuvvetli bir alternatif olmasını sağlamıştır.

WordPress SEO Nedir?

Günümüz dünyasında internetin gelişmesiyle birlikte sitelerin sayısı da gün geçtikçe artış göstermektedir. Bununla doğru orantılı olarak sitelerin arasındaki rekabet ortamı da artmış durumdadır. Dolayısıyla kişilerin sitelerini ön plana çıkarabilme adına uygulamaları gereken dijital pazarlama stratejileri bulunur. Bu stratejilerden biri olan SEO’nun WordPress altyapılarında uygulanması sürecine WordPress SEO adı verilir.

Wordpress SEO

WordPress SEO sürecinde alışılmış kodlama altyapılarından ayıran en önemli özellik, SEO sürecinde işleri tam otomatik duruma getiren eklentilerden yararlanabilmektir. Bu durumda yalnızca WordPress kullanılarak SEO süreci kusursuz hâle getirilemese de süreç içerisindeki birçok teknik işlem WordPress’in eklentileri kullanılarak hayata geçirilebilir.

WordPress web sitelerinin üst sıralarda bulunmasına yardım edebilecek pek çok temel özelliği halletme konusunda yardımcı olur. Fakat buna rağmen içeriklerin başarılı olması ve sitenin çok iyi optimize edilmesi gerekir.

WordPress SEO Temelleri

Web siteleri için organik trafik değerlerini artırma işlemine başlamadan önce sistemlerin sağlam bir yapıda çalıştığından emin olmak gerekir. kullanıcılar, aşağıdaki rehberde verilen başlıklar hakkında bilgi sahibi olarak bu konuda bir adım atabilirler.

Güvenilir Hosting Sağlayıcısı Seçin

Siteler güvenilen hosting firmalarında barındırılmalıdır. Hosting firmalarının şu konularda sıkıntı yaratmaması önemlidir:

  • Sitenin hızı
  • Güvenlik
  • Çalışma süresi

Bu konular dikkate alınması gereken temel gereksinimlerdendir.

Sitenin hızı, SEO performansında doğrudan etkilidir. Bunun dışında güvenlik açığı ve çalışma süresinin kötü olması sorunlara sebep olabilir. Bu gibi performans sorunlarıyla uğraşmamak için ucuz alternatiflerdense kaliteli alternatiflere yönelmek gerekir.

Nereden başlayacakları konusunda fikir sahibi olmayan kişiler, WordPress’in önerdiği hosting sağlayıcılarını dikkate alabilirler.

SEO Dostu WordPress Teması Yükleyin

WordPress’i ilk yükledikleri zaman kullanıcılar, “Twenty Twnety” temasıyla karşılaşılır. Fakat bu, siteler için pek tercih edilmeyen bir temadır. Diğer yandan tema dikkatli bir şekilde seçilmelidir. Bunun sebebi SEO dostu olmayan temaların da bulunmasıdır. Temaların çoğu SEO dostu olduğunu iddia eder fakat sıklıkla, kişilerin kullanmayacağı komut dosyaları ve eklentiyle birlikte getirdiği görülür. Bu yüzden de sitelerin performansı olumsuz etkilenir.

Direkt olarak yönetici panelinden birçok ücretsiz tema bulunabilir. Farklı tasarımlar bulmak isteyenler ise tema sitelerine yönelerek aradıkları tasarıma uygun ücretli temalar bulabilirler.

WordPress SEO Eklentisi Yükleyin

Siteler optimize edilmeye başlanmadan önce bir SEO eklentisi yüklenilmesi gerekir. WordPress üzerinde eklenti yükleme işlemi şu şekildedir:

  • İlk olarak yönetici paneline giriş yapılmalıdır.
  • Daha sonra soldaki menüden “Eklentiler” seçilmelidir.
  • Sonrasında “Yeni Ekle” yolu izlenmelidir.
  • İlgili sayfaya gelindiğinde eklenti aranmalı ve “Hemen Yükle” butonuna tıklanmalıdır.

Eklenti yüklenildikten sonra etkinleştirmek unutulmamalıdır.

SEO Dostu Kalıcı Bağlantıları Aktif Edin

SEO dostu URL’lerin, sayfa içeriğini açık biçimde açıklayan kelimelerden oluşması gerekir. Örnek verilirse:

https://www.efehanyildiz.com/wordpress-egitimi

Bu URL’ye bakılarak nasıl bir sayfaya gidileceği ve ne ile karşılaşılacağı net bir şekilde anlaşılır.

WordPress web sitesinin kalıcı bağlantılarını SEO uyumlu ayarlayabilmek için şu adımlar izlenmelidir:

  • WordPress Yönetim Paneli
  • Ayarlar
  • Kalıcı Bağlantılar
  • Yazı İsmi

Kalıcı bağlantı ayarlarının web sitesi kurulurken ayarlanması önerilir. Çünkü değişiklik yapıldığı zaman içerik ve sosyal medya paylaşımlarında hatalarla karşılaşılabilir.

Sitenizi Google Search Console’da Doğrulayın

Google Search Console, sayfanın arama motorunun sonuçlarında nasıl göründüğünün anlaşılmasına yardım edebilecek rapor ve veriler sunan bir araçtır. Bu araç sayesinde insanların web sitesini bulmak için kullandıkları anahtar kelimeler, sayfaların tek tek arama motorunda nasıl göründüğü ve sayfalara hangi sıklıkla tıklandığı görülebilmektedir.

Google Search Console doğrulaması için “HTML Etiketi” yöntemiyle yapılabilir. Oradan eklenti ayarlarına girerek: “Genel Ayarlar” – “Web Yöneticisi Doğrulama” yolu takip edilmelidir. Sonrasında HTML etiketi “Google Search Console” kutusuna girilmelidir.

Sayfaları ve Yazıları Optimize Etme

WordPress SEO ayarları ve temel bilgileri öğrenilip uygulandıktan sonra web sitesi optimize edilmeye ve sıralamada fark yaratabilecek şeyler üzerinde çalışmaya başlanmalıdır.

Öncelikle web sitesinin bir üst seviyeye taşınması için sitedeki sayfa ve yazıların optimize edilmesi gerekir.

Anahtar Kelime Araştırması

Sitenin hangi arama terimine göre optimize edilmesi gerektiği anahtar kelime araştırması olmadan bilinemez. Anahtar kelime araştırması bu sebeple oldukça önemlidir ve detaylı bir şekild öğrenilmelidir.

Anahtar kelime araştırması SEO projesinin en başında yapılmalıdır. Sonrasında ise elde edilen bilgilerin, web sitesi içerik ve sayfa optimizasyonunu planlayabilmek için kullanılması gerekir.

Kullanılması ve optimize edilmesi gereken anahtar kelimelerin belirlenmesi için çeşitli araçlar mevcuttur.

Başlıkları Optimize Etme

Bir sayfada H1 başlığı, sayfanın kişilere ve arama motorlarına hangi konuyla ilgili olduğunu göstermenin yollarından birisi olarak belirlenir. En önemli konu genelde H1 başlığında verilmelidir.

H2-H6 başlıkları da kullanılması gereken başlıklardır. Bu başlıklar içeriklere yapı kazandırır ve metni parçalara ayırarak okunabilirliği kolaylaştırır.

Sayfa başlıkları, sayfadaki birincil anahtar kelimeyi ve varyasyonlarını kullanma adına en iyi bölümdür. Fakat aşırıya kaçılmaması gerekir.

Görselleri Optimize Etme

Görseller metinlerden daha fazla ilgi çeker fakat yüklenmesi de daha uzundur. Görselin boyutuna ve kalitesine dikkat edilmezse web sitesindeki açılış hızı olumsuz etkilenebilir. Görsellerin çabuk yüklenebilmesi için optimize edilmiş görüntüler kullanılmalıdır.

Görselleri arama motorları için optimize etme adına kullanılabilecek bir diğer yöntem, açıklayıcı title ve alt etiket kullanımıdır. Bu etiketlerle birlikte arama motorları görselin hangi konuyla ilgili olduğunu daha rahat bir şekilde anlayacaktır.

Görsellere Alt Metin Ekleme

Alt etiketlerle birlikte görme engelli kişiler ekran okuyucu kullandıklarında görselleri anlayabilirler. Bununla birlikte alt metinler arama motorlarına görüntü ve içeriklerle ilgili açıklama ulaştırırlar.

Bloklar menüsündeki “Görüntü Ayarları” bölümüyle birlikte WordPress’teki görüntülere alt metinler eklenebilmektedir.

Site Performansını Optimize Etme

Yukarıda verilmiş olan bilgilerle birlikte temel anlamda hızlı bir şekilde gelişilebilmektedir. Fakat bir web sitesinin performansını artırabilmek ve rakiplerin üstünde yer alabilmek için yapılabilecek daha değişik şeyler de vardır.

Cache Eklentisi Yükleme

WordPress direkt olarak kuvvetli performans vaat etse bile site hızı önemli sıralama faktörlerinden olduğu için daha iyisinin yapılması gerekir. Yani tüm sitelerin göz önünde bulundurabileceği site hızı iyileştirmeleri mevcuttur.

Site hızının artırılmasındaki en etkin yollardan bir tanesi, yazıları ve sayfaları statik dosyalar olarak ön belleğe almak için cache eklentileri kullanılmasıdır.  Bu dosyalar kişilere hızlı bir biçimde sunularak performansı artırabilir.

Görselleri Optimize Etme

Web sitelerinin yavaş olmalarının en yaygın sebeplerinden birisi görsellerdir. Sitelerin performanslarını ve hızlarını artırmak için görsellerin optimize edilmesi gerekir.

İçerikte pek çok görsel kullanılıyorsa sayfa boyutu yükseltilebilir. Fakat boyut yükselmesinin sebebi görsellerin gerektiği gibi optimize edilmemesindendir. Genel sorun görsellerin büyük versiyonları kullanılmasıdır. Bu da görsellerin düzgün optimize edilmediğini gösterir.

Schema Biçimlendirmesini Kullanma

Schema biçimlendirmesiyle birlikte içerikler ve veriler bağlam eklenerek SEO çalışmalarının gelişmesine yardımcı olabilir.

Arama motorlarının içerikleri anlamalarına ve kullanışlı biçimde sunmalarına yardım eder.

Schema biçimlendirmeleri, sayfanın sadece yüksek sıralarda yer almasına yardımcı olmakla kalmayıp sayfa gösterim aldığı zaman tıklanma alma ihtimalinin de artmasını sağlar.

Güncelleme Tarihini Kullanma

Her zaman güncel kalabilmek için içeriklerin sıklıkla güncellenmesi gerekir. Fakat bu konuda sıkça yapılan bir yanlışlık vardır. Sayfanın yayın tarihini değiştirmek yerine güncelleme tarihini ön plana çıkarmak daha doğrudur.

Arama motoru sonuç sayfası üzerinde, içerik yayınlanma tarihi yerine son güncellenme tarihi gösterilirse bilginin güncel olduğu konusunda ziyaretçilerin güveni sağlanabilir.

“WP Last Modified Info” eklentisi kullanılarak son güncelleme tarihi bilgisi olay bir şekilde eklenebilir.

Sık Sorulan Sorular

WordPress SEO çalışması nasıl yapılır?

WordPress SEO çalışmaları hosting seçimi, eklenti yüklenmesi, kalıcı bağlantıların aktif edilmesi gibi birçok özellik kullanılarak yapılır.

WordPress SEO ne işe yarar?

WordPress sitelerindeki yazıları ya da sayfaları SEO açısından uygun hâle getirerek sitelerin arama motorlarında üst sıralara çıkmasını sağlar.

SEO uyumlu web sitesi nasıl yapılır?

Başlıklar, görseller, anahtar kelimeler gibi birçok şeye dikkat edilerek web sitesinin SEO uyumlu olması sağlanır.

WordPress ile neler yapılabilir?

WordPress ile kurumsal, e-ticaret, kişisel blog gibi birçok alanda web sitesi yapılabilir.

Sonuç

WordPress SEO dostu içerik yönetim sistemlerindendir. Bununla birlikte kullanımı kolaydır ve kullanıcı dostudur. Fakat yalnızca bu sebeplerden dolayı bu kadar popüler değildir. Yalnızca birkaç tane eklentinin kurulmasıyla birlikte web sitelerinin diğer web siteleriyle SEO açısından yarışabilmelerini sağlar.

Bunun arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer alıp, web sitesi trafiğini artırarak ve sitede kullanım kolaylığı sağlayarak yapar. Siz de rehberdeki bilgileri ve taktikleri doğru uygulayabilirseniz harika sıralamalar elde edebilirsiniz. Aynı zamanda Wordpress eğitimi alarak tüm bunlar hakkında detaylıca bilgi edinebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
DMCA.com Protection Status